Preskočiť na hlavný obsah

Jarné upratovanie (súťaž #2)

Kto nemá rád sezónne upratovanie, ruku hore! 

Ja sa silno hlásim. A aj tak každý rok je to presne to isté a neznášam to.

Kedysi v praveku som sa s tým zabávala každé ročné obdobie. Neskôr som to zmenila len na sezónne upratovanie a vymieňanie šatníka - sezónne , t.j. letné a zimné a prechodné (jar+jeseň). Ale teraz už na to zvysoka kašlem a som rada, keď tesne pred Veľkou nocou stihnem vymeniť vianočné dekorácie za jarné a presuniem ľahšie veci dopredu a zimné bundy a čiapky odložím hlboko do skrine. 
Veľké upratovanie teda nehrozí. 

Za prvé, ak sú doma všetky tri kusy detí, tak je z každého upratovania velikánske. Ak nie sú doma, a ja akousi náhodou stihnem vymeniť oblečenie, alebo nebodaj aj umyť zem (okná počkajú, nechcem zbytočne ľakať vtákov, lebo stratia orientáciu), tento stav upratanosti trvá do prvého jedla (odhadom cca 10 minút od príchodu). Ale aby som sa len nesťažovala, baby majú rozdelené úlohy - jedna ukladá knižky, omaľovanky a ceruzky, druhá skladačky a kocky a tretia bábiky a riadiky. Prach utierajú spoločne, takisto si aj všetko potom spolu rozhádžu. Sestersky, aby si nezávideli. Čas trvania? Dajme tomu polhodinu a aj to preháňam.

Preto mám pre vás úlohu - opíšte mi, ukážte, či odfoťte svoj poriadok. Alebo aj neporiadok. :) Len mi, prosím, poraďte mi, ako máte uložené hračky a knižky? Prípadne ako ich majú uložené vaše deti. Prípadne vaši súrodenci. Alebo ... ktokoľvek. Lebo som zúfalá. A ani rady Marie TaeKwONDO mi nepomáhajú. Hm, si som trochu spotvorila meno autorky knihy Kúzelné upratovanie, ale v stave zúfalstva sa to neráta, jej bojový plán nezaberá. Bordel je aj v šuflíkoch, aj v krabiciach,  na poličkách, lebo nedá sa jedna vec vytiahnuť bez toho, aby sa nerozpadli aj tie vedľa nej... A samozrejme, je ich veľa. 
Ja viem, treba to nemilosrdne vyhádzať... Všetko. 

Vyhadzovať nebudem. 

Ale rozdávať - to áno. Aj keď nie všetko, ale len pár knižiek a hračiek.
Svoje návrhy a nápady a realizácie opíšte, prosím, v komentároch. Fotky môžete poslať na parvitas.mea@gmail.com - spravím z nich samostatný článok. Zo všetkých zúčastnených vylosujem 5 výhercov.

Komentáre

  1. Ja najradšej všetky hračule do jednej veeeeľkej, ale fakt veeeľkej škatule - u môjho vnúčika Mimiho - moje decká si už robia bordel vo svojich rodinách... ja si vystačím aj sama - dokážem tak rozbŕľať knihy na háčkovanie hračulí, že až... k tomu štósy knihobežiek...jáááááj - tak dnes pridáme snáď Mimiho neporiadok hrací domáci

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, viem si to pri tom háčkovaní predstaviť. A áno, knihobežky sa tiež povaľujú všade (knihy celkovo). A inak, na hračky máme veľké škatule aj my. No prehravábať sa im v nich nechce, takže ich vždy vysypú na zem... A ďakujem za fotku, pridám do článku. :)

      Odstrániť
    2. Gratulujem k výhre! Napíš mi na mail parvitas.mea@gmail.com tvoju adresu, kam ti ju mám zaslať. :)

      Odstrániť
  2. Miška,pri deťoch nemôže byť poriadok. ale snažím sa, aby ten neporiadok bol neorganizovane - podľa detí uložený v škatuliach. Raz za čas urobíme "čistky" kde sa deti rozhodnú, ktoré hračky darujú ďalej. hračky, ktoré nechcú darovať, že si chcú odložiť pre svoje deti (aj také máme) putujú do veľkej škatule, mnohokrát zabalenej do fólie a odpočívajú v pivnici.
    Knihy sú v knihovničke.
    držim prsty... p.s. každá organizovane uprataná izba na mňa pôsobí sterilne, nezdravo :)
    Milka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milka, je super, že máte nepotrebné (alebo zatiaľ nepotrebné) hračky kam dať. My pivnicu nemáme, takže všetko je v byte... Ale je to fajn, že sa deti vedia rozlúčiť s hračkami. :)
      Foto knihovničky nemáš?

      Odstrániť
    2. Gratulujem k výhre! Napíš mi na mail parvitas.mea@gmail.com tvoju adresu, kam ti ju mám zaslať. :)

      Odstrániť
  3. Knihy mam v zasklenej kniznici, takze tym padom je o prach postarane. Hracky mame v krabiciach a boxoch a len tie velke a lahko upratovatelne mame na policke.
    adri266

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeeej, zasklená knižnica je môj tajný sen! Ozaj, pošleš aj foto? Tie police sú v rámci skriniek, alebo len tak na stene samostatne?

      Odstrániť
    2. Gratulujem k výhre! Napíš mi na mail parvitas.mea@gmail.com tvoju adresu, kam ti ju mám zaslať. :)

      Odstrániť
  4. Miška, mne vydrží doma poriadok cca dva dni a to mám počet detí 0. :) upratovanie/domáce práce zo srdca neznášam - považujem to za takmer zbytočnú robotu, lebo takmer vzápätí je zase bordel. ...no napriek tomu s nechuťou upratujem, ale nepretrhnem sa. jediné, na čo si potrpím, je moja knižnica - utieram z nej prach, zarovnávam knihy... a nepoteším ťa, ja ich mám radené abecedne. no pri knihách moje triedenie končí. pri ostatných veciach som rada, keď ich vôbec nájdem. :D ...a na záver - pekný článok. ;) PS prosím, odstráň ten môj príspevok vyššie - omylom som ho zle zaradila, tak som ho zmazala a dala znova.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knihovníčka sa v Tebe veru nezaprie! :) Ale asi to nebude také vážne, kým nemáš pri knihách aj ceduľky s mdt :)

      Odstrániť
    2. Gratulujem k výhre! Napíš mi na mail parvitas.mea@gmail.com tvoju adresu, kam ti ju mám zaslať. :)

      Odstrániť
  5. Robiť poriadok pri deťoch je ako jesť makový koláč a umývať si pri tom zuby. Kým som nemala dieťa aj doma som knihy mala podľa žánrov a podľa abecedy, muž sa rehotal či choroba z povolania. Teraz ukladám knihy stále vyššie a vyššie, pretože najobľúbenejšou môjho syna je Za vudce a za vlast...a tak má dve poličky s vlastnými knihami, ktoré ustavične nosí po byte a ja na nich robím tanečné kreácie a snažím sa udržať v ústach všetky zuby. A na hračky sme dostali na vianoce taburetku otváraciu a každý večer ich hodíme dovnútra a ráno rozhádžeme po byte :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to je super prirovnanie, to budem používať často! :) Za rady ďakujem, takých taburetiek by sme potrebovali asi sedem. :) Inak, tiež moje obľúbené knihy ukladám mimo dosah, ale ten priestor sa rok čo rok scvrkáva. :)

      Odstrániť
    2. Gratulujem k výhre! Napíš mi na mail parvitas.mea@gmail.com tvoju adresu, kam ti ju mám zaslať. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Škriatok v pyžamku a iné rozprávky

Nedávno sme dostali knižku, ktorá sa mojim päťročným deťom veľmi, ale fakt že veľmi páči. Doteraz som nezažila, aby si dcérky vyžadovali opakované čítanie príbehov. :) Až Škriatok v pyžamku a iné rozprávky to zmenil. Ak sme ju neprečítali spolu trikrát, tak ani raz a myslím, že sa k nej zase po týždni vrátime. Autorské rozprávky Zuzany Kubašákovej sú presne napasované na malých škôlkárov a riešia to, čo ich naozaj trápi. Či už je to spánok, krik, posmievanie sa, nestaranie sa o hračky, zlosť a hnev, alebo hoci aj maškrtnosť, zároveň starostlivosť o zúbky, nosenie okuliarov, prípadne príchod bábätka, chodenie na záchod, či strihanie si nechtov. Skrátka veci, s ktorými sa stretávajú denne. Poučenie na záver nie je násilné, ale logicky vyplynie z príbehu, takže nepôsobí tak veľmi direktívne, ako som sa na začiatku obávala. Zaujímavosťou je, že za každou rozprávkou nasledujú rady, alebo inštrukcie, ako s príbehom ďalej pracovať. Je to skvelá pomôcka pre dospelých na rozhovor s d

Gruffala sa každý bojí

Ako zabavím moje tri čertice práve teraz, aspoň na hodinku, kým nachystám večeru? Našťastie sú deti po mne a knižky milujú. Nie všetky však kupujeme hneď, a tak keď v knižnici nájdeme novinky, zvyčajne si ich požičiame domov, aby sme si ich v kľude prečítali. Ak sa knižka osvedčí, kúpime si ju. A ak nie, som rada, že som zbytočne nevyhadzovala peniaze.  Dnes som prišla domov s Gruffalom . Možno ho poznáte, potuluje sa po lese a má hlad! Autorka Julia Donaldson a ilustrátor Axel Scheffler stvorili akési čudo, strašidelné, desivé zviera, s ktorým sa zoznamujeme postupne, po častiach. Presne tak, ako ho myška, hlavná hrdinka tohto príbehu, opisuje lesným zvieratám, ktoré ju chcú zjesť. Tu opíše ostré kly, tam zase rohy a divoké oči,  ale ilustrácie ho nezobrazia hneď celého, len po častiach. A preto sa zvedavosť a očakávanie stupňuje, až nakonie sa z toho vykľuje hrozitánska bytosť: V papuli ostré kly,    obrovské tlapy,     pár ostrých tesákov, sťa tiger d

Čitateľská výzva 2015

Článok píšem po skončení roku, lebo som nemyslela, že sa do nej zapojím, takže priebežne som ju ani nevypĺňala online. A po prvom prečítaní sa mi zdala taká ľahká. Dokonca som si ju chcela aj sťažiť a čítať len knihobežky, ale nevedela som nájsť také knihy, aké sa spomínajú vo výzve. Pôvodný text výzvy je v angličtine, ale sluppka ho preložila a vytvorila krásny obrázok. Knihy by sa nemali vôbec opakovať, to znamená, že jedna kniha pripadá na približne týždeň, spolu ich je 50. Hra věží (Daniel O`Malley) - kniha s viac než 500 stranami Levadulový pokoj (Nina George) - klasická romanca Labyrint: útek (James Dashner) - kniha, podľa ktorej bol natočený film Záblesk svetla (Garth Stein) - kniha, ktorá vyšla tento rok (v r. 2015 v slovenskom preklade) Prvých 100 (Kass Morgan) - kniha, ktorá má v názve číslo Cinder (Marissa Meyer) - kniha, ktorú napísal autor do svojich 30 rokov (autorka sa narodila v roku 1986 a knihu napísala v roku 2012)  Poďme hľadať poklad